Longing


2 mars 2011 / Öppna i Spotify

Från albumet Thread of life av Magnus Öström. Köp skivan på CDON.

Fortfarande, efter två och ett halvt år, är det med smärta och stora svårigheter jag försöker lyssna på Esbjörn Svensson trio.

Speciellt sista skivan Leucocyte som med sitt ganska mörka sound får mig att bli, om inte konspiratorisk, så åtminstone beklämd över hur närvarande döden är på den. Hur skivan är med intill döden – ad mortem. Visst, det är efterkonstruktioner, men man tänker å andra sidan inte rationellt när man lyssnar på musik. Saker som kontext och livssammanhang har en avgörande roll för hur vi upplever konsten. Esbjörns bortgång kommer alltså alltid vara närvarande i lyssningen. Därför gör det ont att lyssna.

Det är också anledningen till att jag blev tvehågsen när Dan Berglund förra året släppte löst sitt tonbruk, och jag blir det även nu när Magnus Öström släppt sin Thread of life. Är det skivor av två triomedlemmar som saknar sin helhet, eller är de fullvärdiga artister i sig själva i nya konstellationer? En annan del i dessa dubbla känslor utgörs av Esbjörns fortfarande stora närvaro, oavsett verklig eller konstruerad av sinnet. Detta blir plågsamt påtagligt på nämnda Thread of life, där titlar som Longing och Weight of death är svåra att tolka som annat än skapade ur saknaden av Esbjörn.

Thread of life rör sig någonstans mellan jazzen och det monotona elektriska upprepandet av fragment som bildar en fantastiskt sammanhållen enhet.

Även döden kan vara upphov till fantastiskt liv. Det visar både Berglund och Öström. Esbjörn är utan tvekan stolt.

Dagens jazz har valts av Jimmy Asklund

Jazzspisande litteraturkritiker. Bloggar på jimmyasklund.com och Telia iPhone Blog. Jimmy har publicerat 210 jazztips.

blog comments powered by Disqus